top of page

BUITENSTEBINNEN

 

In de buitenstebinnen gekeerde woning worden kavel en woning omgedraaid. Waar het gemiddelde vrijstaande woonhuis op een vrij stukje grond staat, wordt in de buitenstebinnen gekeerde woning het vrije stuk grond omsloten door de woning, een mega-patio ontstaat.
Deze mega-patio wordt echter, middels de veranda, duidelijk gekoppeld aan de groene ruimte rondom de woning, het groen dringt zo tot overal in de woning door.

 

In de levensloop van ieder huis ontstaat vaak in de loop van de tijd de behoefte om extra ruimtes toe te voegen. Daar waar dit bij bestaande types woningen aan de buitenzijde gebeurt, middels uitbouwen, dak kapellen of serres, gebeurt dat in de buitenstebinnen gekeerde woning juist aan de binnenzijde, in de mega-patio. De bewoner kan hier uitbreiden door kamers toe te voegen, als doosjes gekoppeld aan het carré.

 

Zo is het huis in z'n basis een eenvoudig volume, dat op eenvoudige wijze is uit te breiden en daardoor nog interessanter wordt en zich vormt naar de bewoners van dat moment. De patio blijft letterlijk en figuurlijk het middelpunt waarop alle ruimtes zich richten. Het carré is daarom aan de binnenzijde zo transparant mogelijk gehouden.

 

De woning wordt eenvoudig gematerialiseerd in een hout skelet bouw constructie. De bekleding van de buiten gevel bestaat uit verticale houten delen. De binnengevel, aan de patio, bestaat uit glas en schuifpuien.

 

 

Project:                Buitenstebinnen

Locatie:                Almere

Opdrachtgever:    -

Status:                  Prijsvraag De eenvoud, prijs tot realisatie

Team:                   Renzo Leegwater en Duco van der Hoeven

bottom of page