top of page

HERENGRACHT 19

Historie

Het pand aan de Herengracht 19 is een gebouwd in 1908 en een gemeentelijk monument.

Het pand wordt gekenmerkt door een bouwstijl die wordt omschreven als eclecticisme. Eclecticisme is het combineren van kenmerken van verschillende bouwstijlen tot een geheel.

 
De voorgevel is boven een gepleisterde plint opgetrokken in oranjerode verblendsteen waalformaat in kruisverband met snijvoeg en voorzien van rijke muurankers ter hoogte van de verdiepings- en zoldervloer.

 

Boven het portiek en het linker venster bevindt zich een segmentboog en een meerkleurig jugendstil tegeltableau tonend een door een gestileerde plant omgeven vijver waarin drie zwanen. Boven het middelste venster bevindt zich een op twee rijke consoles rustend balkon met een gietijzeren balkonhek in art-nouveaustijl. Het balkon is toegankelijk via een dubbele glasdeur met bovenlicht onder een segmentboog en twee gepleisterde rondboognisjes met florale motieven.

 

De voorgevel wordt afgesloten door een lijstgoot op rijkgesneden consoles waartussen een meerkleurig tegelfries.

 

Ons bureau heeft de renovatie en restauratie van het exterieur en interieur verzorgd. De oorspronkelijke details zijn zorgvuldig in kaart gebracht en in ere hersteld.

Project:                HERENGRACHT 19

Locatie:                Herengracht 19 te Purmerend

Opdrachtgever:    -

Status:                  Gereed

Team:                   Ron Vendrig & Renzo Leegwater

bottom of page