top of page

HUIS MET DE VERSIERINGEN

 

Historie

Purmerend is ontstaan als handelsnederzetting voor de visserij en scheepvaart. De stad is later omgeven door droogmakerijen, zoals de Purmer, de Beemster en de Wormer, die in 17e eeuw zijn ingepolderd. De geschiedenis van Purmerend heeft zich ruim 600 jaar, van 1340 tot 1960, afgespeeld op een klein oppervlak, globaal begrensd door de Kanaalkade-Kanaalschans in het westen, de gracht langs de Wolthuissingel in het oosten, de Where in het noorden en de Bernard Nieuwentijtstraat in het zuiden. Pas vanaf 1960 is Purmerend gaan uitbreiden.

 

Vanaf 1960 ontstonden de grote uitbreidingswijken Overwhere 1, Overwhere 2, Wheermolen, Gors, Molenkoog, Purmer Noord, Purmer Zuid, Baanstee en Weidevenne.

 

De Weidevenne is de laatste uitbreidingswijk die nog voltooid moet worden, met als laatste onderdeel de Kop van West.  De Kop van West ligt ingebed tussen de snelweg de A7 en westelijk deel van het centrum van Purmerend

 

Locatie

Het schetsontwerp dat voor u ligt betreft de eerste fase van Kop West. De locatie ligt aan de kade.

 

In het masterplan van de Kop van West worden spelregels gegeven waaraan een ontwerp moet voldoen. Zo moeten de gebouwen aan de kade qua maat en schaal variëren in hoogte en diversiteit.

 

Vorm

In het schetsontwerp is onderzoek gedaan naar een woning met een bijzonder karakter. In de klassieke bouwkunst vormen lateien en metselwerk rollagen de beëindiging van openingen van een gebouw. De lateien en rollagen zijn ingezet als architectonisch kenmerk voor het ontwerp van de gevel. Door het toepassen van verschillende latei en rollagen zal de woning een rijke versiering krijgen.

 

Het architectonische beeld van het ontwerp refereert naar een stedelijk woning. De driedeling en verticale geleding van de voorgevel verwijst naar de typologie van een stedelijk herenhuis. Een stenen stoep leidt naar een klassiek entree. De gevels worden gekenmerkt door de klassieke entree, grote raamopeningen, lateien en metselwerk rollagen. Deze architectonische kenmerken zijn gebruikt als concept voor het ontwerp.

 

Het herenhuis worden uitgevoerd in een bruine genuanceerde baksteen en heeft een monolithische uitstraling om het robuuste karakter van de kade kracht bij te zetten.

 

 

Project:                HUIS MET DE VERSIERINGEN

Locatie:                Kop West te Purmerend

Opdrachtgever:    -

Status:                  Gereed

Team:                   Ron Vendrig & Renzo Leegwater

bottom of page