1/16

HUISJE AAN DE POLDER

 

Historie

Krommenie is gelegen in de gemeente Zaanstreek. De naam Krommenie werd voor het eerst gebruikt aan het einde van de dertiende eeuw. De naam is afkomstig van Crommenye, een water tussen Wijkermeer en Langmeer. Krommenie was een zeer lang lintdorp, gelegen in een vlak weidelandschap dat doorsneden werd door honderden sloten. In de loop der jaren nam het dorp in omvang toe. Om alle mensen te huisvesten werd haaks op het lint een groot aantal paden aangelegd, waarlangs huizen werden gebouwd. Hiermee ging de typerende lint structuur verloren. De plek in Krommenie waar je nog kunt ervaren hoe het vroeger geweest kan zijn is aan de Krommeniedijk.

 

Locatie

Krommeniedijk is een buurtschap in Krommenie. Krommeniedijk heeft de structuur van een lintdorp dat gekenmerkt wordt door de prachtige vergezichten die tussen de bebouwing ontstaan zijn. Deze vergezichten naar de polder zijn kenmerkend voor het beeld dat hoort bij het Noord-Hollandse karakter. De structuur van het lint wordt gekenmerkt door een diversiteit aan bebouwing zowel in typologie, maat, als in verschijning.

 

Vorm

Het ontwerp heeft de vorm van het archetype huis. De vorm van het huis is verschaald naar een maat en korrel die aansluit bij de kleinschalige bebouwing. Deze bebouwing structuur is kenmerkend voor de erven structuur die aan de Krommeniedijk voorkomt. Bij deze structuur liggen kleinschalige gebouwtjes achter het hoofdgebouw aan de polder. Hierdoor zal het ontwerp qua vorm en uitstraling zich schikken naar zijn context.

 

Het nieuwe huisje wordt verbonden met het bestaande woonhuis door een overdekte doorgang die het zicht op het achterland waarborgt. De erfgrenszijde is gesloten en zorgt voor privacy naar de kavel van de buren. De tuinzijde is maximaal geopend naar de achterliggende polder. Vanaf deze zijde is het typerende polderzicht optimaal te ervaren. Het archetype van het huis wordt versterkt door zwart gebeitste houten gevels, zinken dakgoten en verweerde keramische dakpannen.

 

 

Project:                HUISJE AAN DE POLDER

Locatie:                Krommeniedijk 142

Opdrachtgever:    -

Status:                  Schetsontwerp

Team:                   Renzo Leegwater en Ron Vendrig, Bouwplanwinkel

© 2020 VENDRIG LEEGWATER ARCHITECTEN  | Purmerend |