top of page

P///AKT FABRIEK

Geschiedenis

Het Zeeburgerpad is een langgerekt gebied dat ligt ingeklemd tussen 2 kanalen. Het is van oudsher een gebied waar kleine ambachtelijke bedrijfjes waren gevestigd. De industriële sfeer van het Zeeburgerpad is kenmerkend en dit is dan ook terug te zien in de architectuur van het gebied. De architectuur van de loodsen en bedrijven is sober en robuust. Het ontwerp voor het nieuwe onderkomen van P///AKT zal zich hier naar schikken en zo een onderdeel worden van de reeks bestaande gebouwen aan het Zeeburgerpad.

 

Het ontwerp zal worden uitgevoerd in beton en zal een monolithische uitstraling krijgen om het robuuste karakter van het Zeeburgerpad kracht bij te zetten. Bijzondere aandacht gaat uit naar de behandeling van de entree en de tectonische afleesbaarheid van de gevels.

 

Steeg

Op een aantal plekken aan het Zeeburgepad is geen bebouwing, zo ontstaan doorzichten naar het kanaal en ervaar je de breedte van het gebied. In het ontwerp wordt een steeg geïntroduceerd. De steeg zal niet alleen fungeren als een verbinding tussen straat en water maar is ook de hoofdroute van het gebouw. Op deze manier wordt de steeg een onderdeel van het stedenbouwkundig ruimte van het gebied.

 

Aan de steeg worden de publieke functies van P///AKT gekoppeld waardoor tijdens evenementen de steeg kan fungeren als een verlengde van deze functies. De woningen worden ook ontsloten via de steeg maar doordat alle functies van P///AKT afsluitbaar zijn zullen de woningen geen toegaan hebben tot de functies van P///AKT.

 

Vorm

Het ontwerp heeft de vorm van de archetype fabriek. Hierdoor zal het ontwerp qua vorm en uitstraling zich schikken naar zijn context. De bijzondere dakvorm zal zorgen voor een herkenbare identiteit van het gebouw en P///AKT.

 

Perforatie

De gevels van het ontwerp worden geperforeerd. Deze perforaties verwijzen naar de ramen van de schilderijen uit de Gouden Eeuw. De ramen in de Gouden Eeuw zorgden voor een bijzondere licht- en schaduw inval. De schilderijen die in deze periode ontstonden zijn dan ook erg belangrijk in de Nederlandse kunstgeschiedenis. Door de toepassing van deze perforaties zullen de ateliers van P///AKT dezelfde bijzondere licht- en schaduw inval krijgen.

 

 

Project:                P///AKT Fabriek

Locatie:                Zeeburgerpad

Opdrachtgever:    -

Status:                  Prijsvraag, 2e Jonge Architectenprijs 2014

Team:                   Renzo Leegwater en Ron Vendrig

bottom of page