top of page

VOORUITSTRAAT

Historie

Naar aanleiding van de slechte toestand van arbeiderswoningen ging de afdeling Woningbouw zich bemoeien met volkshuisvesting. In Purmerend werd een plan ingediend tot het bouwen van arbeiderswoningen op een stuk grond in de Zuiderpolder. Hoewel de vereniging voor ogen had een heel wijkje te stichten, moest zij in eerste instantie genoegen nemen met het rijtje van negen woningen, welke in een stompe hoek zijn gebouwd. Alle woningen zijn opgetrokken in chaletstijl. Gemeentearchitect Faber was hiervoor verantwoordelijk.

 

Op 29 juli 1902 werd de eerst steen gelegd en is de eerste Purmerendse stadsuitbreiding buiten de stadgrachtengordel een feit. De woningen waren de eerste sociale huur woningen in Purmerend.

 

Het blok van negen woningen bestaande uit een reeks van zes woningen en een korte vleugel van drie woningen. De woningen bestaan uit één bouwlaag onder een zadeldak met een ruim overstek en een dekking van rode muldenpannen. De korte vleugel heeft boven de begane grond een zolderverdieping met een borstwering waarop een dito zadeldak. Bovenin het voorschild van beide daken is een sierpatroon aangebracht van gesmoorde muldenpannen en boven de geknikte woning bevindt zich aan de voorzijde een insnijdend zadeldak.

 

Ons bureau heeft de renovatie en restauratie van het exterieur en interieur verzorgd. De oorspronkelijke details zijn zorgvuldig in kaart gebracht en in ere hersteld.

 

Project:                VOORUITSTRAAT

Locatie:                Vooruitstraat 1 t/m 17 te Purmerend

Opdrachtgever:   Intermaris

Status:                  Gereed

Team:                   Ron Vendrig & Renzo Leegwater

bottom of page