VENDRIG
LEEGWATER
ARCHITECTEN
ZAAIEN EN OOGSTEN
Geschiedenis
Het Honigcomplex is een begrip in Nijmegen. In 1914 start de geschiedenis van het bedrijf in Nijmegen. Het is een unieke plek vanwege zijn omvang en ligging aan de Waal en in stad. Het industriële karakter van de locatie is al een eeuw verbonden met het produceren van soepen en vermicelli en maakt dan ook een belangrijk deel uit van het collectief geheugen van de stad.
Het achtergebleven fabrieksterrein is momenteel in gebruik door creatieve bedrijven en kunstenaars en telt een oppervlak van 25.000m2. Het Honigcomlpex wordt gekenmerkt door zijn industriële karakter. Een aantal bedrijfsgebouwen zijn aan de buitenzijde gestript, waardoor een aantal prachtige bakstenen
gebouwen zijn teruggekomen. De hoge silo met het beeldmerk van Honig erop is ook al lang beeldbepalend in Nijmegen West. De gebouwen op het Honig terrein hebben dus allemaal hun eigen industriële beeldbepalend karakter, maar het buitenterrein is een desolate leegte bestaande uit klinkers, beton, stelconplaten en slechts 3 bomen en een aantal struiken.
De gebouwen op het Honigcomlex zijn in de loop der tijd onder handen genomen maar nu is het tijd voor het buitenterrein. In de prijsvraag ‘Fabriekstuinen’ wordt dan ook gevraagd om op één van de vier plekken in en rond de gebouwen van Honigcomplex een tuin te ontwerpen.
In dit werkstuk is gekozen voor locatie 4; de gevel van gebouw Latenstein.
Er is gekozen om de gevels met ‘rust’ te laten, vanwege hun beeldbepalend industriële karakter dat zo
kenmerkend is voor het Honigcomplex. Vandaar dat het ontwerp zich zal concentreren op de strook voor het gebouw Latenstein en hierdoor een koppeling zal aangaan met het gehele buitenterrein van het Honigcomplex.
Omsluiten
Dit plan zorgt voor nieuwe perspectieven voor het buitenterrein van het Honigcomplex. De eerste fase is het omsluiten van de locatie, dit zal gebeuren door een muur die is opgebouwd uit houten kolommen en panelen. Het buitenterrein van het Honingcomplex is een grote winderige open vlakte en de omsluiting zal zorgen voor het beschermen van de tuin.
Tuinen zijn van oorsprong plekken van rust en stilte, orde en genot in een chaotische en vijandige wereld. Plaatsen waar de natuur omsloten wordt en tegelijkertijd zichtbaar wordt gemaakt in water, vruchtbare grond en een mooi uitzicht.
Structureren
De tweede fase is het structureren van de omsloten tuin. Er zal een grid van 2mx2m aangelegd worden, waardoor een patroon zal ontstaan dat kenmerkend is voor een kloosteruin.
De grond op het Honigcomplex is waarschijnlijk vervuild of er liggen oude fundamenten, vandaar dat er gekozen is om de bloemen en planten te plaatsen in houten bakken. De houten bakken worden geplaatst in het grid van 2mx2m, hierdoor zullen er 80 miniatuur tuintjes ontstaan.
De houten bakken zullen verschillend van hoogte zijn waardoor tuintjes op verschillende hoogtes te ervaren zijn. De bakken zijn ook te gebruiken door ondernemers van restaurants die hier hun groenten en kruiden kunnen verbouwen.
In het grid word een kronkelpad en een drietal collectieve plekken aangelegd die gekoppeld worden aan het programma van de bestaande fabriekshallen, waardoor die elkaar onderling zullen versterken.
Te denken is aan een terras gekoppeld aan een restaurant of galerie.
Oogsten
De derde fase is het oogsten, deze fase zal het gehele buitenterrein van het Honigcomplex versterken.
Na aantal jaar van zaaien en experimenteren kan er geoogst worden, de begrenzing van de omsloten tuin zal in fases verwijderd worden. De houten bakken met miniatuur tuintjes zullen zich gaan verspreiden buiten de grenzen van de omsloten tuin, deze subtiele ingrepen zullen nieuwe kansen gaan bieden voor de uitstraling, ecologie, recreatie en gebruik van het buitenterrein van het Honingcomplex.
Project: Zaaien en Oogsten
Locatie: Honingcomplex Nijmegen
Opdrachtgever: -
Status: Prijsvraag
Team: Renzo Leegwater